Händer på Hälla

logga-asen

 

Nyfiken på vad vi sysslar med?

2021-10-23

Följ oss på Facebook och Instagram för att få en inblick i vår vardag. Där lägger vi upp bilder och berättar lite om vad vi gör. Du hittar också länkar till våra REKO inlägg de veckor vi deltar.

 

Årets producent Lamm 2020 och massor till!

2021-01-30

De senaste veckorna kan sammanfattas med ett ord PUH!

Den 11/1 presenterade HK Scan vinnarna i årets leverantör/transportör 2020. Vi vann titeln Årets producent lamm vilket vi är otroligt stolta och tacksamma för. Stort tack till alla som röstade på oss! I onsdags hade vi ett digitalt firande tillsammans med de andra vinnarna och HK Scan. Det kändes både märkligt och festligt att sitta uppklädd och skåla framför en skärm. Går allt som planerat ska vi ses för ett riktigt firande i Juni.

Ett par riktiga snösmockor har hunnit drabbat oss också. Visst är det härligt med snö men allt behöver inte komma på en gång… Nu är i alla fall det mesta undanskottat. Idag njuter vi av ett vinterlandskap i strålande sol och -23 grader.

I fårhuset har det varit desto lugnare. Fåren är helt opåverkade av utmärkelser och snöoväder. Dagarna ägnas åt att tugga i sig grovfoder, idissla, vila och lammen kör ett och annat race.  De sista slaktlammen från 2020 gick på slakt i måndags. Om 6 veckor beräknas nästa tackgrupp att börja lamma och de första vårlammen skickas på slakt till Scan. 

Fårhusmys

 

Hälla gård på Facebook

2020-10-29

Äntligen kom vi till skott! Nu kan du följa oss på Hälla gård på Facebook. Massor av fårbilder utlovas men även en inblick i vad som händer på gården. 

Alla djur är installade sen ett par veckor. Tackorna som ska betäckas är genomgångna och sorterade i betäckningsgrupper. Finullsbaggen Ullf, Dorsetbaggen Broder Tuck, Suffolkbaggen Sheriffen och Gotlandsbaggen Alfred visste direkt vad de skulle göra. De ska få gå ihop i ca 4 veckor till. Då börjar det blir dags för gruppen som gick med bagge i somras att lamma.

 

Händer på Hälla

2020-09-05

Nu är hösten här på allvar, färgerna skiftar och vi jobbar febrilt för att få allt klart inför installning. Förhoppningen är att vädret ska tillåta att tackorna kan vara ute åtminstone hela september. Innan dess ska det skottas, tvättas, ströas, tas ner stängsel, klippas osv. Precis som alla andra höstar är tiden knapp och det muttras om varför vi inte börjat tidigare, men då var det slåtter, stängsling och alla sommarsysslor som krävde sitt. 

Årets beteslamm börjar nu bli slaktfärdiga och varannan vecka hela hösten åker ett gäng till Delsbo slakteri. Sedan styckas och packas de på Västernorrlandsgården i Timrå. Butikerna vi samarbetar med får påfyllning nu och utbudet via Reko-Sundsvall ökar. Vissa styckdetaljer  (kotletter och racks) kommer lite senare i höst. Det kommer också vara möjligt att boka lammlådor via Reko så håll utkik där! 

 

Länk till artikel i Jordbruksaktuellt

2020-07-25

När  sommaren var som hetast fick vi besök av Tove från Jordbruksaktuellt. Vi diskuterade foderstrategier, framtid och mycket mer. Resultatet kan du läsa i länken nedan:

https://www.ja.se/artikel/2226539/foderstrategin-viktig-fr-lnsam-lammproduktion.html

Vår i sikte!

28/4-20

Just nu befinner vi oss i några dagars mellanrum. Vårens lamning avslutades i fredags med en trillingkull gotlandslamm. Det är lika spännande när lamningarna drar igång som skönt när de är avklarade. Nu får vi klara oss utan nattvak, sondmatning och virriga tackor till december när det är dax för nästa grupp att lamma. 

Trots att lamningarna är klara så har vintern ännu inte släppt sitt grepp om markerna. Vi väntar spänt på att tjälen ska släppa så vårbruket och stängselarbetet kan sätta i gång. Lite välgörande regn skulle inte skada heller. I väntan på detta får vi hålla till godo med att serva maskiner och njuta av att se lammen växa och frodas. 

Vi är otroligt glada och tacksamma över att så många fått upp ögonen för de lokala leverantörer som finns runt om oss. I dessa “corona-tider” har det visat sig hur viktig vår inhemska produktion är och inte minst att den är alldeles för låg. Så ett stort tack till dig som väljer ett svenskt alternativ.

Vi har utökat vår sortiment med två nya artiklar vi är mycket stolta över:

Förkläde i lamm/fårnappa. Skinnet är från våra djur, beredda av Kero Leather i Pajala och sydda av Skinnverkstan på Gotland. Finns i en begränsad upplaga.

Salciccia med Sven Kals (fårost från Strömmens gårdsmejeri). Det bästa från fåren möts här i en smakrik råkorv som passar utmärkt på grillen.

Nu är vi tillbaka:)

20/10-19

Efter en längre tids trassel med hemsidan är vi nu tillbaka igen. Livet på gården har rullat på som vanligt under tiden. 

Fåren har fått komma in i stallet för vintern nu och precis som vanligt är det massor som ska göras innan vintern kommer. Imorgon åker de sista lammen för hösten på slakt och vi ska gruppera tackorna som ska lamma i vår och släppa dit baggarna. Gruppen som ska lamma i december är dräktighetsscannade med bra resultat, endast två av 68 var inte dräktiga. Det blir en otrolig hjälp för oss under lamningen att veta hur många lamm tackan ska få.

Ullen från höstens klippning ligger färdigsorterad och väntar på packning och transport för vidare förädling. Intresset för ullen har exploderat den senaste tiden och det pågår flera samarbeten och projekt för att ta tillvara denna fantastiska produkt. 

I slutet av veckan kommer vi att leverera lammlådor till er som beställt det. För övriga som vill handla har vi nu välfyllda lager med närproducerat lammkött. Är du sugen på ölkorv får du ge dig till tåls till slutet av November då den beräknas vara klar. 

Äntligen vår!

11/5-18

Vinterns och vårens intensiva lamningstider är nu över. En del av lammen har åkt på slakt men ett hundratal väntar nu på att få komma ut på grönbete. Årets lammkull är ovanligt varierande i färg då vi provat Suffolkbaggen Crister på våra finullstackor. Det ska bli spännande att se hur dessa lamm artar sig.

Snön vi aldrig trodde skulle smälta har nu nästan helt försvunnit men det är fortfarande för blött för att dra i gång vårbruket. Istället reparerar vi hagar som farit illa under vintern och förbereder så gott vi kan.

Lamm

Bete, vårbruk och regn…

11/6-17

Alla djuren är ute på bete och äter så det står härliga till! Vi har fullt sjå att förse dem med nytt, frodigt bete. Lammen växer som de ska.

Sådden är efter lite krångel med trasiga maskiner äntligen klar. Iår provar vi att så foderraps som vi tänkte beta till hösten. Nu hoppas vi på en del regn innan det är dax att dra i gång slåttern.

Arvid och Texelbaggen Måns
Arvid och Texelbaggen Måns

Vårlamningen avklarad!

29/4-17

Puh! Nu är vårens lamningar klara. Det är en rolig men arbetskrävande period. 125 lamm blev det fördelat på tre grupper. Våra Finull/Dorsettackor var först igång, de är två år gamla och lammar för första gången.  Sedan var det våra Finullstackor och Gotlandstackor som lammade. De får lite fler lamm var och kräver en hel del passning. I år har vi fått ovanligt många fyrlingkullar vilket vi inte är så glada över…

Nu hoppas vi på att solen och värmen kommer så att vi kan släppa ut alla djuren på bete.

20170411_061350

Lamningspaus!

11/2-17

Nu är årets första lamningsperiod avklarad! Det blev 59 st vita små knubbisar. Den här tiden på året är det lite lugnare på gården. Djuren ska utfodras och ses efter men det blir också lite tid kvar till planering och annat som inte hunnits med.

I mitten av Mars drar vårlamningen igång. Då är det våra Gotlandstackor, Finullstackor och Finull/dorsets (förstagångslammare) som under drygt en månad ska lamma. Det är lika roligt när det drar igång som det är skönt när det är klart;)

Sortimentet i Gårdsbutiken är lite skralt nu då efterfrågan på vårt lammkött är större än produktionen. Vi jobbar sakta men säkert för att öka tillgången! Vi räknar med att kunna fylla på i Gårdsbutiken inför påsken. Kontakta oss gärna för aktuellt sortiment!

Nyfödd!

Nyfödd!

IMG_20170115_173537_393

 

Vintern är här!

Nu har snön kommit även hos oss. Djuren är under tak vilket känns skönt när snön yr. En grupp tackor börjar bli riktigt runda om magarna. Det är inte bara lammen som tar plats, utan  också ett resultat av gott bete under betessäsongen… Kring lucia väntar vi de första lammen.  De övriga tackorna är uppdelade i tre betäckningsgrupper och går med sina baggar.  Herkules, Bull och nykomlingen Donald gör sitt bästa! 25 ungtackor  som ser lovande ut får växa på sig till nästa höst när det är dags för betäckning.

 

Nu har vi fått hem höstens första leverans av lammkött!

Välkommen upp på Hälla eller besök oss på Lidens Marknad 27/8.

 

Vinterfoder, betäckning och skitgöra!

5/8-16

Nu är det svårt att bestämma sig… Regnet är välkommet för växtlighetens skull men inte önskvärt för andraskörden av vallarna. Med SMHIs väderapp i ena handen och skördefärdig klöver i den andra hoppas vi att regnet kan vänta några dagar så vi hinner slå och pressa vinterfodret!

 

Lammen är nu uppdelade i en bagggrupp och en tackgrupp. De äter och busar och vi har fullt upp att förse dem med nytt bete. En grupp tackor går på bete tillsammans med baggarna Måns, Bill och Bull. Blir det som vi planerat kommer ett 70-tal lamm att födas mellan lucia och trettonhelgen.

20160625_182845

En mindre rolig uppgift är att skotta ut djupströbädden från fårhuset. Traktorn och grepen får ta det värsta men det blir en hel del krattande och handskottning innan det är klart. Man får se det positiva: det blir finfin gödning på åkrarna och det behöver bara göras en gång om året!

2016-08-05 15.23.44

Betessläpp, vårbruk och skörd!

7/6-16

Våren och försommaren är bråda tider på gården. Nu ska allt ske på en gång!  Fåren ska ut på bete, det ska stängslas och röjas gräs under staketen. Vårbruket fick vänta lite eftersom det var för blött i markerna men lagom till Nationaldagen kunde vi börja så. Nu står traktorn och slåttermaskinen i startgroparna för att påbörja årets första vallskörd. Vi håller tummarna för fint väder den närmaste veckan!

landskapsvårdareLandskapsvårdare!

20150607_111931

Nyutsläppta!
Nyutsläppta!