Nyheter!

logga-asen

Nu är vi tillbaka:)

20/10-19

Efter en längre tids trassel med hemsidan är vi nu tillbaka igen. Livet på gården har rullat på som vanligt under tiden. 

Fåren har fått komma in i stallet för vintern nu och precis som vanligt är det massor som ska göras innan vintern kommer. Imorgon åker de sista lammen för hösten på slakt och vi ska gruppera tackorna som ska lamma i vår och släppa dit baggarna. Gruppen som ska lamma i december är dräktighetsscannade med bra resultat, endast två av 68 var inte dräktiga. Det blir en otrolig hjälp för oss under lamningen att veta hur många lamm tackan ska få.

Ullen från höstens klippning ligger färdigsorterad och väntar på packning och transport för vidare förädling. Intresset för ullen har exploderat den senaste tiden och det pågår flera samarbeten och projekt för att ta tillvara denna fantastiska produkt. 

I slutet av veckan kommer vi att leverera lammlådor till er som beställt det. För övriga som vill handla har vi nu välfyllda lager med närproducerat lammkött. Är du sugen på ölkorv får du ge dig till tåls till slutet av November då den beräknas vara klar. 

Äntligen vår!

11/5-18

Vinterns och vårens intensiva lamningstider är nu över. En del av lammen har åkt på slakt men ett hundratal väntar nu på att få komma ut på grönbete. Årets lammkull är ovanligt varierande i färg då vi provat Suffolkbaggen Crister på våra finullstackor. Det ska bli spännande att se hur dessa lamm artar sig.

Snön vi aldrig trodde skulle smälta har nu nästan helt försvunnit men det är fortfarande för blött för att dra i gång vårbruket. Istället reparerar vi hagar som farit illa under vintern och förbereder så gott vi kan.

Lamm

Bete, vårbruk och regn…

11/6-17

Alla djuren är ute på bete och äter så det står härliga till! Vi har fullt sjå att förse dem med nytt, frodigt bete. Lammen växer som de ska.

Sådden är efter lite krångel med trasiga maskiner äntligen klar. Iår provar vi att så foderraps som vi tänkte beta till hösten. Nu hoppas vi på en del regn innan det är dax att dra i gång slåttern.

Arvid och Texelbaggen Måns
Arvid och Texelbaggen Måns

Vårlamningen avklarad!

29/4-17

Puh! Nu är vårens lamningar klara. Det är en rolig men arbetskrävande period. 125 lamm blev det fördelat på tre grupper. Våra Finull/Dorsettackor var först igång, de är två år gamla och lammar för första gången.  Sedan var det våra Finullstackor och Gotlandstackor som lammade. De får lite fler lamm var och kräver en hel del passning. I år har vi fått ovanligt många fyrlingkullar vilket vi inte är så glada över…

Nu hoppas vi på att solen och värmen kommer så att vi kan släppa ut alla djuren på bete.

20170411_061350

Lamningspaus!

11/2-17

Nu är årets första lamningsperiod avklarad! Det blev 59 st vita små knubbisar. Den här tiden på året är det lite lugnare på gården. Djuren ska utfodras och ses efter men det blir också lite tid kvar till planering och annat som inte hunnits med.

I mitten av Mars drar vårlamningen igång. Då är det våra Gotlandstackor, Finullstackor och Finull/dorsets (förstagångslammare) som under drygt en månad ska lamma. Det är lika roligt när det drar igång som det är skönt när det är klart;)

Sortimentet i Gårdsbutiken är lite skralt nu då efterfrågan på vårt lammkött är större än produktionen. Vi jobbar sakta men säkert för att öka tillgången! Vi räknar med att kunna fylla på i Gårdsbutiken inför påsken. Kontakta oss gärna för aktuellt sortiment!

Nyfödd!

Nyfödd!

IMG_20170115_173537_393

 

Vintern är här!

Nu har snön kommit även hos oss. Djuren är under tak vilket känns skönt när snön yr. En grupp tackor börjar bli riktigt runda om magarna. Det är inte bara lammen som tar plats, utan  också ett resultat av gott bete under betessäsongen… Kring lucia väntar vi de första lammen.  De övriga tackorna är uppdelade i tre betäckningsgrupper och går med sina baggar.  Herkules, Bull och nykomlingen Donald gör sitt bästa! 25 ungtackor  som ser lovande ut får växa på sig till nästa höst när det är dags för betäckning.

 

Nu har vi fått hem höstens första leverans av lammkött!

Välkommen upp på Hälla eller besök oss på Lidens Marknad 27/8.

 

Vinterfoder, betäckning och skitgöra!

5/8-16

Nu är det svårt att bestämma sig… Regnet är välkommet för växtlighetens skull men inte önskvärt för andraskörden av vallarna. Med SMHIs väderapp i ena handen och skördefärdig klöver i den andra hoppas vi att regnet kan vänta några dagar så vi hinner slå och pressa vinterfodret!

 

 

Lammen är nu uppdelade i en bagggrupp och en tackgrupp. De äter och busar och vi har fullt upp att förse dem med nytt bete. En grupp tackor går på bete tillsammans med baggarna Måns, Bill och Bull. Blir det som vi planerat kommer ett 70-tal lamm att födas mellan lucia och trettonhelgen.

20160625_182845

En mindre rolig uppgift är att skotta ut djupströbädden från fårhuset. Traktorn och grepen får ta det värsta men det blir en hel del krattande och handskottning innan det är klart. Man får se det positiva: det blir finfin gödning på åkrarna och det behöver bara göras en gång om året!

2016-08-05 15.23.44

Betessläpp, vårbruk och skörd!

7/6-16

Våren och försommaren är bråda tider på gården. Nu ska allt ske på en gång!  Fåren ska ut på bete, det ska stängslas och röjas gräs under staketen. Vårbruket fick vänta lite eftersom det var för blött i markerna men lagom till Nationaldagen kunde vi börja så. Nu står traktorn och slåttermaskinen i startgroparna för att påbörja årets första vallskörd. Vi håller tummarna för fint väder den närmaste veckan!

landskapsvårdareLandskapsvårdare!

20150607_111931

Nyutsläppta!
Nyutsläppta!